Descriere
Ceai Chimen vrac – Rol carminativ, secretolitic și galactogog.
Caracteristici generale Ceai Chimen vrac:
Ceaiul de Chimen este recunoscut pentru proprietățile sale carminative, calmante la nivel gastric și intestinal, digestive și de stimulare a secrețiilor salivare, gastrice, intestinale și pancreatice. Acesta are și o acțiune antispastică, secretolitică și de stimulare a lactație la femeile care alăptează.
Ingrediente Ceai Chimen vrac:
Fructe de Chimen (Carum carvi).
Ceaiul de Chimen, similar celui de Anason sau Fenicul, contribuie la ușurarea digestiei, combaterea balonării și stimularea expectorării. În plus, compușii activi (de ex.: fitoestrogeni, flavonoizi, ulei volatil – carvonă, limonen; derivați terpenici – pinen, terpinolen, felandren, camfen, sabinen mircen, tujen, cariofilen, cadinen, fenchen, caren, cimen; lipide, glucide, proteine, taninuri, rezine, cumarine – umbeliferonă, scopoletină, herniarina, acizi organici; vitamine și săruri minerale – Cu, Zn, Ni, Co, Fe, Ca, Mg, Na, K, Cr, V, Ce, Mo, Ti ș.a.) din fructele de Chimen contribuie și la: diminuarea spasmelor sau contracțiilor involuntare de la nivelul bronhiilor și abdominal, ușurarea respirației prin fluidizarea secrețiilor bronșice, stimularea secreției glandelor mamare, modularea răspunsului imun prin efectul antihistaminic, reglarea fluxului menstrual și atenuarea senzațiilor neplăcute asociate acestuia, eliminarea viermilor intestinali și îndepărtarea toxinelor metabolice și a excesului de apă din organism pe cale urinară. Pe scurt, printre virtuțile ceaiului de Chimen se numără acțiunea: antispastică, anticolitică, antiinflamatoare, antihistaminică, antiastmatică, expectorantă, secretolitică, sedativă, galactogogă, emenagogă, cardiotonică, vermifugă, carminativă, de reglare a poftei de mâncare și diuretică. Extern se poate folosi pentru: calmarea durerilor în gât, de sâni și pentru îngrijirea pielii și scalpului datorită proprietăților antimicrobiene și astringente.
Mod de utilizare Ceai Chimen vrac:
Intern: sub formă de infuzie din 1 linguriță de fructe la 200 ml de apă fierbinte. Se lasă acoperit la infuzat timp de câteva minute, apoi se strecoară și se beau câte 2-3 căni de ceai pe zi. Pentru efectul carminativ și creșterea poftei de mâncare, se recomandă consumul înaintea meselor principale. Pentru stimularea secreției glandelor mamare, este recomandată prepararea unei supe de Chimen și asocierea cu Ceaiul Lactație de la Hypericum.
Extern: sub formă de decoct pentru gargară, comprese, cataplasme, spălături locale, îngrijirea căilor respiratorii, a pielii și a sânilor umflați și dureroși.